Nefrostomie wisselen
Angiografie nefrostomie wisselen
Wat is een nefrostomie katheter?
Een nefrostomie katheter is een drain (slangetje) die in de nier geplaatst wordt. Om te voorkomen dat de katheter verstopt of gaat ontsteken wordt de katheter regelmatig gewisseld. Bij het wisselen van de nefrostomie katheter worden röntgenstralen gebruikt.
Lees meer informatie over behandelingen:
interventieradiologie bij non-vasculaire ziekten
Voorbereiding uitklapper, klik om te openen
Voorbereiding voor het onderzoek staan benoemd in de patiënten folder.
Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Omdat de nefrostomie katheter al in de nier ligt, hoeft er niet opnieuw geprikt te worden. De pleister wordt los gemaakt van de huid. De huid kan lokaal worden verdoofd. De radioloog spuit contrast via de nefrostomie katheter in de nier om de positie te controleren. Vervolgens wordt er een voerdraad in de nefrostomie katheter geschoven. De nefrostomie katheter kan nu verwijderd worden. Over de voerdraad wordt de nieuwe nefrostomie katheter weer ingebracht en in de nier geplaatst. Hierna wordt de voerdraad verwijderd. De nefrostomie katheter zorgt ervoor dat de urine via het slangetje uit de nier stroomt. De urine wordt opgevangen in een urinezak die aan de nefrostomie katheter wordt vastgemaakt.
Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen
- Klinische patiënten worden door de verpleging opgehaald en teruggebracht naar de afdeling
- Poliklinische patiënten mogen na dit onderzoek naar huis
De uitslag
De radioloog bespreekt, zo mogelijk, aansluitend aan de procedure het verloop van het onderzoek. De radioloog maakt na afloop van het onderzoek een verslag. Dit verslag wordt naar de arts gestuurd die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt de definitieve uitslag met de patiënt.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kunt u de patiëntfolder doornemen.
In het geval dat u of uw kind dit onderzoek ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij dit onderzoek
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.